Over het Biergilde

Op 3 november 2002 vertrok een groep mensen vanuit café de Sjoes naar Antwerpen. Het enige wat deze mensen bond was dat ze bij café De Sjoes wel eens speciaalbier dronken en Patrick, de eigenaar, deze vaste klanten had voorgesteld om naar het 24 uur van het Belgische Speciaalbier te gaan. Het begin van het Biergilde!

Dit bierfestival van België werd gehouden in de Oude Beurs nabij De Meir in Antwerpen. Er kwamen duizenden geïnteresseerden van over de hele wereld naar dit festival om kennis te maken met de grote verscheidenheid aan bieren. Helaas is dit festival ter ziele, maar het is inmiddels vervangen door het Zythos Beer Festival in Leuven.

Tijdens deze dag leerden de deelnemers zowel de bieren als elkaar wat beter kennen. Er werd gesproken over bieren, hoe men zelf vroeger naar België fietste om daar speciaalbieren te kopen, er werd genoten van bier en er werd bier weggegooid omdat het niet te drinken was. Ook werden er heel wat gesprekken met de aanwezige brouwers aangeknoopt!

Eenmaal terug gekomen in Roosendaal, hoorde je al snel de opmerking: “Dat zouden we eigenlijk wel eens vaker moeten doen!”. Gewoon een aantal speciaalbieren kopen en die gezamenlijk in proefglazen te drinken. Een paar weken later werd de eerste proeverij bij café De Sjoes gehouden en was het Biergilde opgericht!

Maar naast proeverijen zijn er telkens meer activiteiten bijgekomen. Zo vonden een aantal leden het wel eens leuk om naar een brouwerij te gaan en het eerste uitstapje naar bierbrouwerij De Koningshoeve te Berkel-Enschot werd georganiseerd. Daarna volgde meer: deelname aan de Oeznen toer van HOP in Kortrijk, het kerstbierfestival van OBER in Essen en deelname aan het Roosendaals HapStap festival!

Deze proeverijen vinden nog steeds iedere maand plaats. Op deze site is er voldoende over te vinden. Op dit moment is het Roosendaals Biergilde een fanatieke, maar vooral gezellige groep van ruim 40 bierliefhebbers. En we kunnen nog steeds geïnteresseerde mensen gebruiken!